http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=12&status=jedna&vest=89244&datum=2006-06-29Erin orah glumi palmu
Radoje ANDRIĆ, 17. maj 2006
FILMOM “Da Vinčijev kod” je otvoren Kanski festival koji će, ovog puta, proći bez filma Emira Kusturice, ali već iduće godine - pod palmama na Kroazeti šetaće se ekipa koja ovih dana vredno radi na novom filmu, dirljivoj komediji pod nazivom “Zavet”.
Prvi kadrovi ovog filma snimaju se u Užicu koje “glumi” grad u koji, prvi put u životu, dolazi seljačić Cane… To je Uroš Milovanović, momčić iz Beograda, Kustino glumačko otkrovenje iz kratkometražnog filma “Plavi ciganin”, snimljenog za UNICEF. Uroševa partnerka je - Marija Petronijević, filmska Jasna, sa kojom Cane ispunjava dedin zavet (Aleksandar Berček).
- Sluteći da mu se bliži sudnji dan, deda zavetuje unuka da iz opustelog sela i kuće u kojoj sami žive - ode u grad, proda kravu, kupi ikonu i nađe devojku kojom će se oženiti. - priča Kusta. - Čekajući na unukov povratak, deda ne umire, nego se ženi učiteljicom (Ljiljana Blagojević), kojoj je zatvorena škola, jer je ostala bez đaka, a unuk se upoznaje sa svim surovostima grada iz kojeg beži odvodeći sa sobom najlepše što je tamo doživeo - devojku Jasnu…
Film se završava, gde i počinje, u selu (Mokra Gora), gde se vraćaju Cane i Jasna - Požežanka Marija Petronijević u čijem je liku Kusta prepoznao “iskonsku filmsku lepotu”.
“Ostatak” glumačkog dela ekipe čine - Kosanka Dekić (Jasnina majka), Stribor Kusturica (Topuz), Miki Manojlović, za kojeg je Kusta, na konferenciji za novinare u Užicu, rekao da je “jedan od najboljih evropskih, a naš - sigurno najbolji glumac”.
- Toliko sam dobar da sa Kustom snimam na svakih deset godina! - podsetio je Miki. - Kada budemo snimali sledeći film, slavićemo 30 godina zajedničkog rada… Ali, sa Emirom film uvek dobija konačan oblik na snimanju, a ne u scenariju.
Kakav “konačan oblik” treba da ima Kustin film - slavnog reditelja je “zavetovao” domaćin snimanja, gradonačelnik Užica Miroslav Martić, uručujući mu, pred novinarima, nesvakidašnji poklon:
- Od Užičana Kusti - kokosov orah, a na njemu je da u Kanu obezbedi palmu, barem zlatnu!...
- U svemu se slažem sa prethodnicima, što je poželjna osobina svakog dobrog, a naročito specijalnog, savetnika, kakav sam ja! - aktivan je bio i Dr Nele. - Ne možemo da obećamo da ćemo uzeti “Zlatnu palmu”, ali ne možemo obećati ni da nećemo!... - specijalno se izražavao muzičar, glumac i, eto, savetnik na vrhuncu karijere.
TOPUZ NOTE
OSIM što glumi u filmu (a ime Topuz mu baš pristaje - jer glavom ruši kuću), Stribor Kusturica potpisuje i muziku. - To je neka kombinacija melanholičnih i veselih tonova, kakva se da prepoznati u dobrim kafanama sa jednako dobrom kafanskom muzikom… - kaže Stribor, a na novinarsko pitanje upućeno njemu: “Da li je to prva saradnja između oca i sina?”, odgovorio je Emir: "Prva saradnja između nas dvojice bila je pre 25 godina! To je šala, ali i zbilja, a još veća zbilja je muzika koju je Stribor napravio: to je muzika koju bih ja hteo da napravim, kada bih se tome posvetio."
EKIPA FILMA
“ZAVET” se snima u koprodukciji “Rasta filma” iz Beograda i francuskog “Fidelitea”. Producent je - Maja Kusturica, asistent reditelja Zoran Andrić, direktor filma Dragan Zurovac Kiki, direktor fotografije Milorad Glušica Gluša (“Jedini ozbiljan kamerman”, Kusta), scenograf - Radovan Marković Raja (“Najbolji sa kojim sam do sada radio”, Kusta), za ton je zadužen Nenad Šćiban, kostim - Nebojša Lipanović, šminku - Mirjana Zarić, montažu - Svetolik - Mića Zajc…
PREDOZIRANOST BARUTOM
DEO filmske priče događa se i u cirkusu, a u cirkusu - ispaljuju čoveka iz topa! Ni ovaj Kustin film, dakle, neće proći bez ljudi koji “lete”: iz topa ispaljeni nesrećnik - zbog “predoziranosti barutom” - izleteće iz cirkusa i leteti do kraja filma, kada kroz krov upada u crkvu u dečakovom selu…