http://www.danas.co.yu/20060814/sport2.html#0Olivera Jevtić osvojila srebrnu medalju u maratonu na Evropskom prvenstvu u Geteborgu
Najveći uspeh u karijeri
Na svom debiju na prvenstvima Starog kontinenta najbolja atletičarka Srbije Olivera Jevtić osvojila je srebro u maratonu na juče završenom Evropskom prvenstvu u Geteborgu. Ovaj uspeh dugoprugašice iz Užica je najveći u njenoj karijeri, a medalja kojom se okitila u Švedskoj je prva za Srbiju i prva za našu atletiku u poslednjih 16 godina.
- Godine treniranja, veliki problemi kroz koje sam prolazila... Sada se sve isplatilo! Toliko sam želela da osvojim medalju na Evropskom prvenstvu i na kraju sam to i ostvarila. Ovo je moj najveći uspeh u karijeri, ali se nadam da će ih uskoro biti još - kaže nova evropska vicešampionka.
Jevtićeva je stazu dugu 42 kilometra i 196 metara pretrčala za 2 sata, 30 minuta i 27 sekundi, a 26 sekundi pre nje na cilj je stigla u poslednjih nekoliko kilometara trke sjajna Nemica Ulrike Majš. Bronzana medalja pripala je Ruskinji Irini Permitinoj koja je stazu pretrčala za 2 sata, 30 minuta i 53 sekunde. Iako je veći deo trke Permitina bila vodeća, pitanje pobednice je rešeno tek u poslednja dva kilometra. Nemica je najpre prestigla Oliveru, a potom i Ruskinju koja je sve više posustajala, da bi je i srpska atletičarka na 1,5 kilometara pre kraja prestigla. Iako je trka ulicama Geteborga bila prilično spora, Jevtićeva kaže da joj nije bilo nimalo lako. Na 10. kilometru bila je na prvoj poziciji, ali je onda usporila i bukvalno propustila grupu atletičarki da prođu.
- Nije bilo nimalo lako. Želela sam da krenem brže, ali mi je trener Slavko Kuzmanović savetovao da sačekam i budem strpljiva. Sve vreme sam imala veliku podršku ljudi iz Saveza, što mi je na nekim trkama prethodnih godina mnogo nedostajalo. Ulili su mi psihičku snagu, koja je možda i najvažnija za ovakav uspeh - kaže najbolja srpska atletičarka.
Da između 15. i 20. kilometra u sudaru sa jednom maratonkom nije ostala i bez patike, možda bi medalja bila još sjajnija, ali Jevtićeva je prezadovoljna uspehom u Geteborgu.
- Po dolasku u Geteborg očekivala sam medalju, ali sam pre početka trke imala drugačiju taktiku. Međutim, vremenski uslovi su nam otežali. Izlazila sam napred, ali sam poslušala savet trenera i čekala svoju šansu u grupi - kaže Jevtićeva.
Medalju za domaću atletiku do Olivere Jevtić nije osvojio niko još od 1990. Tada je Snežana Pajkić bila zlatna na 1.500 metara, Dragutin Topić prvi u skoku uvis, a Biljana Petrović u istoj disciplini srebrna. Posle toga, pa i na ovom evropskom prvenstvu atletičari iz naše zemlja najviše što su uspevali bilo je da se plasiraju u finale. Crnu seriju srpske atletike prekinula je Olivera Jevtić. Njena medalja ostaće upamćena i po tome što je prva za Srbiju.
Srebro iz Geteborga našoj najboljoj atletičarki sada je veliki podstrek za SP i naravno OI u Pekingu.
- Tek me očekuju veliki svetski maratoni i SP na 20 kilometara. Za mene je sezona praktično tek počela. Naravno, sve što ubuduće budem radila biće podređeno Olimpijskim igrama u Pekingu. To je moj glavni cilj, a medalja najveća želja - poručila je Olivera.
Olivera Jevtić
Rođena 24. JULA 1977. u Užicu
Trener: Slavko Kuzmanović
Klub: Mladost
Lični rekord: 2:25;23 u maratonu, 15:11;25 na 5.000 metara, 31:29;65 na 10.000 metara.
Najveći uspesi: srebro na EP u Geteborgu, šesta na OI u Atini 2004, osma na SP u Parizu, četvrta na 5.000 i 10.000 metara na EP u Budimpešti 1998, četiri bronzane medalje na evropskim prvenstvima u krosu, pobednica maratona u Roterdamu 2003, treća na maratonu u Bostonu 2004.
TOPIĆ: Olivera je ovo zaslužila
Pre 16 godina Dragutin Topić je bio u postavi naše reprezentacije na EP koja je postigla poslednji veliki uspeh u srpskoj atletici. On je 1990. osvojio zlato u skoku uvis, a 16 godina kasnije bio je prvi koji je pritrčao u zagrljaj Oliveri Jevtić i čestitao joj osvojenu medalju.
- Sve je ovo zasluga Olivere Jevtić i Slavka Kuzmanovića. Nervirao sam se tokom trke i nadao da će imati srećan kraj. Ovo je nešto što smo potajno svi priželjkivali i sada smo srećni. Olivera je i kao čovek i kao sportista zaslužila da joj se ovo desi mnogo ranije - kaže selektor reprezentacije Srbije Dragutin Topić.
Čestitke Tadića i Koštunice
Predsednik Srbije čestitao je Oliveri Jevtić na osvajanju srebra na Evropskom prvenstvu u Geteborgu.
- Draga Olivera, od sveg srca vam čestitam osvajanje medalje u jednoj od najzahtevnijih atletskih disciplina. Opravdali ste naša očekivanja i nade. Siguran sam da ćete i u budućnosti biti podjednako uspešni i želim vam još mnogo medalja u karijeri - rekao je predsednik Tadić u čestitki.
I predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica čestitao je Jevtićevoj.
- Draga Olivera, postigli ste jedan veliki uspeh. Pokazali ste snagu, izdržljivost i dostojno predstavili svoju zemlju. U ime Vlade Srbije i svoje ime upućujem vam čestitke - piše u saopštenju premijera Srbije.
Lj. B.