http://www.pressonline.co.rs/vest.jsp?id=36220LEKOVITA SRCA NA LIVADI
Užičanin Miloš Karaičić tvrdi da se ljudi mogu izlečiti ukoliko stanu na srca u livadi. Stručnjaci kažu da je reč o poznatim prirodnim pojavama
Miloš Karaičić iz Užica tvrdi da se na njegovom imanju na brdu Zabučje, pet kilometara od Užica, nalazi poseban prirodan fenomen koji zrači bioenergijom, a pri tom leči i razne bolesti. Reč je o takozvanim „Najdanovim krugovima", ali kako kaže Miloš, u ovom slučaju nisu krugovi već srca.
Na livadi se jasno vide oblici srca, čije su ivice označene izraslom bujnijom i tamnije zelenom travom.
- Sasvim slučajno sam otkrio ova srca. Ove livade sam nasledio od oca, a dugo vremena nisu košene. Kada sam ih u maju prošle godine pokosio, ukazao se neverovatan prizor. Svukuda krugovi različitih veličina. Čuo sam ranije za „Najdanove krugove" u Maloj Krsni koji zrače bioenergijom. Njihov pronalazač Najdan Rakić otkrio je da su lekoviti i do sada je njih posetilo više od milion ljudi. Posle mnogih provera, negde oko 600 osoba je do sada prošlo kroz krugove na mom imanju, a i ja sam se na svom primeru uverio da ti krugovi stvarno imaju lekovitu moć. Leče od gorušice, vodu u zglobovima, bolne ženske cikluse, glavobolju i još oko desetak bolesti - tvrdi Miloš, i dodaje da lečenje dolazi iz zemlje, jer te površine zrače posebnom bioenergijom različitih frekvencija.
Dve livade, 12 krugova
On kaže da je imao vodu u laktu i da je trebalo da ide na operaciju na VMA. Međutim, posle dva dana ležeći dva puta po pola sata u krugovima voda je nestala. On tvrdi da su mu krugovi posle nekoliko dana izlečili i gorušicu.
- Na jednoj livadi se nalazi pet krugova ili srca, a na drugoj sedam. Najveće srce ima prečnik oko 11,5 metara, a najmanje oko 2,5 metara. Svako srce, pored toga što je različite veličine, okrenuto je u nekom drugom smeru. Na polulučnom sastavu se obavezno nalazi mravinjak, dok je na svakom špicu srca trava bujnija. Smatram da svako srce ima različitu frekvenciju koja je važna za njegovo bio-polje koje leči disbalans pozitivne energije u telu - objašnjava Miloš, i tvrdi da se na ovim livadama leči alergije na polen i sunce.
Naveo je primer njegove strine, koja je imala problema sa glavoboljama.
- Stalno je nosila vezane krompire oko glave. Naterao sam je da dva puta po dva dana sedi u krugovima i od tada više ne nosi krompire niti je glava boli - kaže Miloš, i navodi da je komšija Milovan izlečio gorušicu, dok je tetka njegovog kuma izlečila venske rane.
U Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković" u Beogradu smatraju da krugovi nisu nikakav prirodan fenomen. Stručnjaci iz ovog Instituta kažu da niko detaljno nije proučavao zemlju i travu tih krugova, ali sa 99 odsto sigurnosti tvrde da je u pitanju mikorizna gljiva. Da bi tačno znali o kojoj je vrsti reč, potreban je uzorak trave sa korenom.
Potrebno ispitivanje
- Prečnici tih krugova će sledeće godine biti nešto veći, upravo zbog radijalnog širenja gljive. Takve pojave su viđene na mnogim livadama - kažu stručnjaci u „Siniši Stankoviću".
Dragoljub Andesilić, inženjer rudarstva iz Užica, kaže da tereni obrasli biljkama često pokazuju izvesne anomalije. Te anomalije su često specifičan indikator za postojanja pojave promenjenog sastava mineralizacije i odstupanje od standarda mineralizacije podloge. Obično se to reflektuje na biljni pokrivač i pojavljuju se kao degradacija biljnog pokrivača u pozitivnom ili negativnom smislu. Jedna od takvih anomalija je na brdu Zabučje, gde su na livadi jasne nijanse svetle trave koja je u obliku kruga oivičena tamnijom travom.
Geobotanička iskustva ukazuju na mogućnost postojanja osobitih uslova za razvoj ovog fenomena. Lokalno stanovništvo ukazuje na medicinske osobine ovog prostora, međutim, službenih zvaničnih potvrda zasad nema. U svakom slučaju, bilo bi interesantno izvršiti detaljnija istraživanja prostora i to prvenstveno geološkim i radiometrijskim metodama.
NE UMIRU PRE 60. GODINE
Bilo lekovito ili ne, ipak Zabučje se odlikuje dubokom starošću meštana. Milan Tamburić sa Zabučja, koji ima 87 godina, kaže da ovde ljudi ne umiru pre 60. godine života.
- U mojih 87 godina još uvek dobro vidim, čitam, vitalan sam i ne pamtim kada sam bio kod lekara. Moj zet ima 95 godina i, verujte mi, još uvek čita novine. Ovde je zdrav život, a nisam čuo da je neko mlađi od 60 godina umro. Verovatno ovo podneblje ima uticaj na naše živote, jer baš u ovom delu se sastaju vetrovi sa mora i istoka i košava. Vazduh je zdrav, a klima je idealna za krvnu sliku - veli Milan.
Z. GLIGORIJEVIĆ