Pozdrav.
Lepo je shto postoje ljudi koji traze tudje komentare, bez predrasuda i gordosti. A lepo je i to shto se ''dash nauchiti''.
Poshto sam ja ''filmadzija'', mada jako volim i fotografiju, ja cu se osvrnuti malo vishe na samu strukturu kadra.
Kao prvo, fotografija je snimljena iz autobusa, i kao takva, svaka zasluzuje pohvalu.
Medjutim, ja imam par konstruktivnih komentara.
Prvi bi se odnosio na samu prichu: ja, kao obichan posmatrach tvoje fotografije koji nema ama bash nikakva iskustva u snimanju, moram da znam kakvu ti meni prichu prichash. Da li je to sam izgled manastira (ako je u pitanju manastir...?? Kako bi ga prepoznali da ne znamo da su to meteori i da nam ti nisi rekao?), ili je akcenat na mestu gde se on nalazi, ili mozda sam polozaj stene, koja visi iznad mora, itd..
Trudi se da, za pochetak, uvek (pa chak i iz autobusa
) koristish pravilo zlatnog preseka, tj. da prichu koju zelish da isprichash, postavish u tachku gorepomenutog (mjnjah
).
Dalje, da si malo otvorio fotografiju ''ka levo'', dobio pi prilichno skladan snimak koji je u kompoziciji trougla. Dakle, imao bi veliku stenu na kojoj stoji manastir i koja ''izvire'' sa desnog kraja kadra, u levom uglu bi imao ovu malu stenu, koja, u tvom sluchaju, ''shtrchi'' i gushi kompoziciju, a, u ''boljem'' sluchaju bi jasno ''stremila'' ka vecoj steni (pa onda bi mogao da potencirash i simboliku tvoje fotografije
).
A, kao ''pozadina'' bi bilo dominantno more, koje je, vizuelno, prilichno dosadno, ali u ovom sluchaju bi imalo prilichno efektnu narativnu ulogu. kao kotrast kamenju, itd...
Josh jednom, fotka je snimljena iz busa, tako da o nekom planu, tachki snimanja i (ne daj Boze) rakursku, ne treba ni prichati.
Sve u svemu, potencijalno dobra fotka, uz malu doradu, na licu mesta (sledeci put kad budesh na Meteorima, seti se ovoga
)
Josh neshto: ne bih da reklamiram tudje sajtove, ali vidim da tu ''ima potencijala''
, pa cu ti ostaviti jedan koristan, i drugi, malo manje korsitan sajt (da se ne uvrede Panchevci-ovo je zato shto nishta ne rade. Gotovani
), pa ih pregledaj, a ako te zanima neshto vishe o svemu tome, kontaktiraj me na pm, pa cu ti poslati josh nekih materijala.
www.jarac.net (mislim da je to prava adresa, a ako ne, izgooglaj - u pitanju je gdin. Djuliao Belic). Ovo je malo obimnija e-knjiga u pdf formatu, iz dva dela. Prvi deo se bavi samom ''fizikom'' fotografije (prelamanje svetlosti, odnos boja, itd..), dok je drugi direktno vezan za ''zanatski'' deo.
a drugi je sajt foto kino kluba Panchevo, to nadji preko googlea, pa idi na stranu ''chlanci'' i nacicesh tekst o snimanju pejzaza i josh jedan o osnovama fotografije u najkracim crtama.
Eto toliko.. Nadam se da me nisi ni jednog trenutka pogreshno shvatio, i neki komentar loshe primio. Samo napred, i puno srece u buducem fotkanju.
+++++++++++++++++++++
Uf, pardon.. tek sada videh topic foto linkovi. ANyway, ne zamerite mi novi sam, dok se malo snadjem....
Pozdrav.