https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Lokalna samouprava - Ima li vlast obzira za nase pare? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Ima li vlast obzira za nase pare?  (Pročitano 1449 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 24.08.2008. 20:33:05 »

Vec neko vreme grad nam je raskopan, postavljaju se cevovoi, napredak i progres su je na vidiku. To je odlicno, odavno se u Uzicu nista nije raskopavalo.

Ali zar mora bas svaki put?

Manje-vise sto gradski planeri nikada nisu probali da smisle nacinda SAMO JEDNOM raskopaju gra i postave podzemne objekte kroz koje mogu da se razvalce i cevi i kablovi i sta vec zateba, nego svaki put kad nesto treba da se uradi, hajd nanovo da se raskopava grad? Da se razumeti da tako nesto zahteva izuzetnu logistiku i mnogo para, pa nema smisla bas mnog insistirati, ali ipak, pre samo nekolik meseci, uz izgradnju mosta na Djetinji i sredjivanje rupe na mestu stare poste, uredjene su i asflatirane ulice i raskrsnice u sklopu tih objekata.

Ovim novim raskopavanjem, dakle, samo nekoliko meseci kasnije, sve je to unisteno. Gde nije raspokapan aalt i trotora, bageri su asfalt ostetili, ivicnjaci su pod teretom ogromnih masina popucali i prakticno sve sto je ulozeno u sredjivanej ulica i asfaltiranje j eunisteno. Zasto tako Ako vec ne moze da se zna sta ce se kopati u narednih 5, 10 ili 20 godina, valdja moze da se zna za par meseci unapred pa da se ne trosi uzalud novac na pravljenje ulica, asflat, ivicnjake i sve sto ide u sklopu takvih radova, ako ce to mesec dva kasnije morati da bude unisteno, zbog drugih radova?
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 28.08.2008. 15:14:19 »

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=45574§ionId=56&view=story

RASKOPANO UŽICE!

Istovremeno se grade i rekonstruišu ulice i postavljaju gasovodi i toplovodi, pa je u gradu potpuni haos. Dodatno ga uvećava nesinhronizacija radova

Užice je u poslednjih nekoliko nedelja u potpunom haosu zbog izgradnje i rekonstrukcije ulica i postavljanja gasovodnih i toplovodnih cevovoda. Još veću gužvu je napravilo obeležavanje ulične signalizacije. Početak školske godine je na pragu, a platoi u krugu u kom se nalaze nekoliko srednjih škola i Osnovna škola „Dušan Jerković" su potpuno raskopani i neobezbeđeni za veliki broj dece. Povećanju haosa doprinela je nesihronizacija u radovima koje izvode javna preduzeća „Užice gas", „Toplota", „Vodovod" i „Niskogradnja".

Najveći problemi nastaju u saobraćaju jer je glavna ulica raskopana, a pored nje raskopane su i ostale frekventne ulice Vidovdanska, Jug Bogdanova i Karađorđeva. Dodatni gnev kod vozača, pa i pešaka, izazvalo je i obeležavanje ulične signalizacije.

Kolaps u saobraćaju

Glavne raskrsnice su u kolapsu od 13 do 16 časova, kada se mnogi građani vraćaju sa posla. Dodatno opterećenje će nastati kada đaci pođu u škole, a još veću gužvu u saobraćaju će izazvati i zatvaranje ulice između Malog parka i gimnazije, jer će đaci iz gimnazije i ekonomske škole morati da ulaze kroz vrata sa te strane, zbog nedovršenih radova.

Pritužbi građana je sve više, gradonačelnik Užica Jovan Marković je zamolio za strpljenje.

- Učinićemo sve da radove, pre svega oko škola, završimo do 1. septembra, a to znači da uredimo i asfaltiramo platoe i da deca nesmetano na vreme pođu u školu. Nastava u Osnovnoj školi „Dušan Jerković" će zbog radova biti odložena do 8. septembra. Očekujemo da ćemo do 20. septembra uspeti da završimo sve poslove oko zgrade gimnazije - rekao je Marković, i dodao da se nastavak izgradnje gasovoda, odnosno čeličnog prstena oko Užica, nastavlja i pozvao je građane da imaju strpljenja. Najavio je ubrzanje radova i uvođenje popodnevne smene, kao i rad subotom i nedeljom.


Pojedine ulice su po dva puta raskopane.

- Pre nekoliko nedelja postojao je veliki problem zbog nesihronizacije dinamike radova između javnih preduzeća „Užice gasa" i „Toplote". To je sada usklađeno - objasnio je Jovan Marković.


Završetak pre zime

On je dodao da su radovi na ulicama koje su raskopane deo realizacije započetog projekta iz NIP-a.

- Radi se na rekonstrukciji kišne kanalizacije i kolektora i pokušaćemo da se veći deo tih radova do početka nove školske godine, kada se očekuje veća gužva u gradu, privede kraju. Sve započete radove ćemo završiti pre zime - dodao je gradonačelnik.

Direktor „Užice gasa" Milan Sekulić rekao je da se radi gasifikacija na osam lokacija.

- Iako je bilo nesinhronizacije u poslu, sada se dogovaramo. Oko škola postavljamo gasovod u saradnji sa JP „Tolpotom" i radovi će biti završeni za desetak dana. Trenutnom dinamikom radova plan od 600 priključaka ćemo prevazići. Puštanje gasa nije u našoj nadležnosti, ali se nadam da će se uskoro i to rešiti. Distribucija gasa je spremna u kotlarnicama u Sevojnu, Senjaku i u Medicinskoj školi. Ostale kotlarnice tehnički nisu spremne - objasnio je Sekulić.


Iskrsavaju brojni problemi

Željko Burlić, direktor JP „Niskogradnja", rekao je da su prilikom radova u glavnoj ulici naišli na razne probleme.

- Već dva meseca smo na tom gradilištu. Ne postoji nikakav katastar podzemnih instalacija i u toku rada nailazimo na instalacije PTT-a, struje i vode, što nam otežava posao. Radićemo subotom i, po potrebi, i noću. Postoje određene teškoće u denivelaciji trotoara u odnosu na postojeće objekte. Uradiće se betonirani armirani most preko potoka i ulica će dobiti još jednu kolovoznu traku. Završetak radova u glavnoj ulici bi trebalo da bude do 20. septembra - rekao je Burlić.


Z. GLIGORIJEVIĆ
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 07.10.2008. 11:11:59 »

Užice: Smanjenje plata direktorima

7. oktobar 2008.

Zbog brojnih propusta na više gradilišta u gradu tokom septembra, gradsko veće Užica smanjilo je za 10 odsto plate direktorima javnih i komunalnih preduzeća.

Do ove odluke došlo je na inicijativu gradonačelnika Jovana Markovića. Kažnjeni su direktori Direkcije za izgradnju, “Toplote”, “Vodovoda”, “Bioktosa” i “Niskogradnje”.

Trojica od pet direktora su iz Demokratske stranke, kao i gradonačelnik Marković, što on sam navodi kao primer odlučnosti da niko neće biti pošteđen ako se ustanovi da svoj posao ne obavlja ažurno i revnosno.

B92
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #3 poslato: 08.10.2008. 11:28:48 »

Konačno odgovornost za rad javnih preduzeća u Užicu

Petorica direktora kažnjeni odbijanjem od plate

Užice - Zbog lošeg rada u septembru, plate direktora pet gradskih javnih i komunalnih preduzeća biće umanjene za deset odsto za taj mesec.

To je na predlog Jovana Markovića, gradonačelnika Užica, i Radivoja Radivojevića, člana Gradskog veća zaduženog za rad javnih preduzeća, odlučilo Gradsko veće. Plate će biti umanjene direktorima Direkcije za izgradnju, Toplote, Vodovoda, Bioktoša i Niskogradnje. Time se, kako je to nedavno obećao užički gradonačelnik, uvodi odgovornost za rad gradskog javnog sektora. S druge strane, kažnjavanje direktora „po džepu“ za loš rad javnih i komunalnih preduzeća, koja su godinama u „tranzicijskoj hladovini“, dogodilo se prvi put u istoriji grada. Iako je iznos kazne simboličan u odnosu na njihova primanja, svakako zaslužuje podršku, jer bi trebalo da predstavlja važnu poruku odgovornima u javnom sistemu koji bi trebalo da rešavaju, a ne da stvaraju probleme u gradu.

U obrazloženju užičkog gradonačelnika navedeno je da su „tokom prošlog meseca na više gradilišta uočeni brojni propust i neažurnost u radu navedenih gradskih javnih i komunalnih preduzeća“. Dalje se ističe da je „pored toga što ta preduzeća nisu imala sluha i nisu blagovremeno reagovala, većinu propusta bilo moguće otkloniti samo da je bilo više angažovanja i inicijative“.

Zbog propusta u radu tih preduzeća tokom rekonstrukcije pojedinih ulica, postavljanja cevi za gasovod i toplovod, kojima je svakako nedostajalo sinhronizacije i brzine, Užice je duže od dva meseca bilo u saobraćajnom kolapsu, jer su u isto vreme bile raskopane najvažnije ulice, što je izazvalo nezapamćene gužve u saobraćaju.

- Tokom realizacije projekata prvenstveno u saobraćaju, ova preduzeća izazvala su velike probleme zbog kojih su trpeli građani. Na pojedinim mestima radnici tih preduzeća ostavljali su rupe, nisu uklanjali kamenje, rizlu, zemlju i ostalo pa su se građani jednostavno o to saplitali. S druge strane, razumem sve probleme s kojima se suočavaju javna preduzeća, ali javni sistem u gradu mora da funkcioniše, a ne da stvara probleme, rekao je Danasu gradonačelnik Jovan Marković. On je dodao da su kazne „poruka svima koji su deo gradskog javnog i komunalnog sistema da se, ukoliko ne rade svoj posao kako treba, sami povuku ili će biti uklonjeni sa tih dužnosti“. „Apsolutno nije važno iz koje su stranke direktori, ali je i te kako važno da svoj posao rade onako kako treba, kako bi doprineli da ceo javni sistem u gradu bude efikasan, rekao je Danasu Marković.

Kažnjeni direktori

Među petoricom direktora dvojica su partijske kolege gradonačelnika Jovana Markovića (DS), dvojica su iz DSS i jedan iz G17 plus. Sa deset odsto umanjenja plate kažnjeni su Ivan Petronijević(DSS), sada većbivši direktor Direkcije za izgradnju, Slobodan Stanić(DSS), takođe od nedavno bivši direktor Toplote, Željko Burlić(DS), direktor Niskogradnje, Milomir Sredojević(DS) direktor Vodovoda i Borko Tanović(G17 plus), direktor Bioktoša.


Autor: N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #4 poslato: 08.10.2008. 11:32:57 »

http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=59989

Građani zadovoljni zbog kazni direktorima

Raskopane ulice dosadile Užičanima


Loš asfalt, kašnjenje radova, prljav grad, neuredna gradilišta, kašnjenje dokumentacije, glavni su razlozi zbog kojih je gradonačelnik Užica kaznio petoricu direktora javnih preduzeća oduzimanjem 10 odsto od plate. Dok se kažnjeni direktori ljute, tvrdeći da nisu samo oni odgovorni za raskopan i prljav grad, Užičani pozdravljaju odluku gradonačelnika, uz reči da im je dosadio višemesečni haos zbog radova u gradu.

- Neko je konačno morao da položi račune. Doduše, sada je nešto bolja situacija nego pre nekoliko nedelja kada nam je Užice bilo bukvalno preorano. Razumem da se radi i gradi, ali ne ne mogu da shvatim da na cipelama moramo da raznosimo blato sa trotoara “izniklo” iz tih iskopina - kaže Užičanin Goran Popović.

Njegov sugrađanin Dejan Radovanović priča da ga je juče ujutro probudilo brektanje građevinskih mašina sa raskrsnice kod Narodnog muzeja.

- Pomislio sam - odavno već rekonstruišu ovu raskrsnicu, ali nijedan dan nisu počeli ovako rano da rade, još pre osam sati. A onda sam otvorio novine i video da su direktori kažnjeni. Sve mi je bilo jasno - kaže ovaj srednjoškolac.

Na predlog Jovana Markovića Gradsko veće je zbog lošeg rada u septembru kaznilo Milomira Sredojevića (“Vodovod”), Željka Burlića (“Niskogradnja”) i Borka Tanovića (“Bioktoš”), trojicu sadašnjih rukovodilaca, i dvojicu koje je Skupština grada smenila prošle nedelje - Ivana Petronijevića (Direkcija za izgradnju) i Slobodana Stanića (“Toplota”).
Iako prozvani direktori poriču da su krivi za haos u gradu, tvrdeći da su za kaznu saznali iz medija, gradonačelnik Marković im nedvosmisleno pripisuje krivicu. On kaže za “Blic” da se mnogi propusti više nisu mogli tolerisati.

- Gradsko veće imalo je razumevanja kada kasne radovi zbog nabavke nekih elemenata, ali više nismo mogli da oćutimo loše asfaltirane trotoare ili aljkavo oprane ulice. To su osnovne stvari zbog kojih se građani s pravom ljute - kaže Marković, uz napomenu da će kazne za slične “prekršaje” ubuduće biti rigoroznije i da direktori zbog neodgovornosti mogu računati na razrešenje.

Ukoreni direktor “Bioktoša” Borko Tanović kaže da se nelagodno oseća zbog kazne koju nije zaslužio i da neće dozvoliti da ga bilo ko blati.

- U 60. godini, posle četiri decenije radnog staža, tokom kojih sam dva puta nagrađivan ordenima rada za razvoj zemlje, doživeo sam da mi gradonačelnik prišije etiketu nedogovornog rukovodioca. Nije mi jasan povod njegove odluke, jer mi iz Markovićevog kabineta nije stiglo nikakvo obrazloženje - kaže on.

Željko Burlić direktor “Niskogradnje”, kaže da je kazna koju mu je odrezao gradonačelnik za njega uvreda, ali da mu je savest mirna. Uprkos zamerkama gradonačelnika da je “Niskogradnja” imala propuste u radu, Burlić kaže da je nekoliko radnika, zbog dobrog učinka, nagradio povećanjem plate od 20 odsto.

- Moji radnici zarađuju 13-14 hiljada dinara mesečno, što je nedopustivo malo. Rad subotom i nedeljom se po zakonu plaća 30 odsto skuplje nego radnim danom, a odakle da im platim te sate, jer “Niskogradnja” toliko novca nema, budžet nam je vezao ruke - kaže Burlić.


Loš asfalt i kašnjenje radova

Direktor “Niskogradnje”, objašnjava Jovan Marković, kažnjen je zbog lošeg asfalta na trotoarima uz glavnu ulicu i kašnjenja u izvođenju radova u toj ulici. Tanoviću iz “Bioktoša” zamera se na lošoj higijeni centra grada, naročito Trga svetog Save oko koga se nalazi nekoliko škola. Kazna direktoru “Vodovoda” Sredojeviću stigla je zbog kašnjenja u izvođenju radova na Glavnoj i Žičkoj ulici, dok je bivši direktor “Toplote” Stanić odgovoran zbog kašnjenja, ali i neuredno ostavljenih gradilišta na kojima je angažovano ovo preduzeće. Ivan Petronijević iz Direkcije za izgradnju zaslužio je “minus deset odsto” zbog neplanskog rada, lošeg nadzora poslova, neblagovremenim donošenjem dokumentacije.

Burlić: Grad se neplanski raskopava

Za haotično stanje na užičkim ulicama, gde jedni raskopavaju, drugi postavljaju cevi, treći zatrpavaju, a građani se sapliću o iskopine, Burlić ima objašnjenje.

- Razumem građane što su ljuti zbog razrovanih ulica, ali ističem da krivica nije naša. Najveći problem ovde je, što niko neće da prizna, neplansko raskopavanje grada, jer 5-6 firmi je angažovano na svim ovim radovima, ali svi krive “Niskogradnju”. Naš zadatak je kada se svi poslovi završe da asfaltiramo ulicu - pojašnjava Burlić.


Autor: Vladimir Lojanica
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #5 poslato: 10.10.2008. 15:49:36 »

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/I-direktore-ima-ko-da-kazni.lt.html

I direktore ima ko da kazni

Odluka gradonačelnika Užica da smanji plate direktorima pet javnih preduzeća bez obzira na njihovu partijsku pripadnost zbog lošeg rada, ocenjena kao pozitivan pomak. Ipak, na listi za smenu, prednost će imati oni koji nisu iz njegove stranke

Uobičajena praksa privatnih kompanija da zbog lošeg poslovanja ostavlja bez plate ili posla ljude na rukovodećim mestima ne važi za javna preduzeća u Srbiji. Naprotiv, uobičajeno je da mandat direktora nekog javnog preduzeća traje koliko i mandat vlade koja ga je postavila, čak i ako firma posluje s gubitkom. I obrnuto – direktor čije preduzeće uspešno posluje uglavnom se smenjuje sa promenom vlasti, bez obzira na poslovni rezultat.

Tako ispada da su građani po pravilu osuđeni da trpe posledice pogrešnog izbora stranaka, čiji kadrovi u javnom sektoru loše rade svoj posao, bez straha od posledica.

Prvi potez u promeni takvih pravila, čini se, povukao je gradonačelnik Užica Jovan Marković predloživši Gradskom veću da kazni pet direktora gradskih komunalnih preduzeća umanjenjem plate za 10 odsto, zbog lošeg rada u septembru. Predlažući ovu meru koja je izuzetak u upravljanju domaćim javnim preduzećima, gradonačelnik Užica naveo je da su tokom prošlog meseca na više gradilišta uočeni neažurnost i brojni propusti u radu Direkcije za izgradnju, „Toplote”, „Vodovoda”, komunalnog preduzeća „Bioktoš” i „Niskogradnje”.

Od septembra u tom gradu traju radovi na nekoliko velikih projekata (gasovod, toplovod, vodovod, rekonstrukcija ulica) i pored objektivnih razloga za kašnjenje, Marković je, kako objašnjava za „Politiku”, imao utisak da nije bilo dovoljno koordinacije između javnih preduzeća, koja su zadužena za njihovu realizaciju, kao i da je uzrok kašnjenja neažurnost gradskih komunalnih kuća. Zbog toga je predložio da se odgovorni udare po džepu.

„Neki kažu da ih nije trebalo kažnjavati, drugi kažu trebalo je više, ali cilj ove kazne je da pojača princip lične odgovornosti”, kaže gradonačelnik Užica odgovarajući na pitanje da li je kazna previše blaga.

Bez obzira na to što umanjenje plate za deset odsto predstavlja više opomenu nego ozbiljnu sankciju, ono je značajno, jer pokazuje da je neko ipak obratio pažnju na kvalitet rada tih preduzeća i preduzeo neke mere, ocenjuje Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

Sličan primer kažnjavanja direktora zabeležen je još 2001. godine kada je, zbog lošeg rezultata u poslovanju, smenjen tadašnji prvi čovek JP „Kolubara” Vladimir Jovičić. Taj slučaj je, međutim, dobio političku konotaciju, budući da je Demokratska stranka Srbije tvrdila da je Jovičić smenjen iz političkih razloga.

Smene su se, osim zbog promene vladajućih partijskih garnitura, događale i zbog odlaska na novu funkciju. Tako je ostalo nejasno da li je Branko Jocić, funkcioner Nove Srbije, krajem prošle godine smenjen sa mesta direktora „Puteva Srbije”, budući da se mesecima ranije pričalo o slabim rezultatima tog preduzeća, ili je, zapravo, samo unapređen, s obzirom na to da je prešao na mesto državnog sekretara za infrastrukturu.

Praktično sve dosadašnje smene sa rukovodećih položaja u javnim preduzećima (velikim republičkim, ili opštinskim i gradskim) dešavale su se upravo iz političkih razloga – posle izbora i konstituisanja novih vlasti. Teško je setiti se da je i jedan direktor javnog preduzeća zamenjen usred mandata vlasti koja ga je postavila, što i ne čudi, s obzirom na to da je javna tajna da firme kojima upravljaju lokalne samouprave ili država, partijama služe ne samo za uhlebljenje stranačkih  kadrova i kupovinu njihove lojalnosti, već i kao izvor finansiranja. Adekvatnoj kontroli ne doprinosi ni to što u upravnim odborima sede ljudi koje delegiraju stranke i čiji je posao da postavljaju i smenjuju rukovodioce, kontrolišu i ocenjuju njihov rad, jer je reč uglavnom o njihovim partijskim kolegama ili koalicionim partnerima.

U okolnostima kada izostaje kažnjavanje za propuste i loše poslovanje, osim privatizacije kao krajnjeg leka, javnost u radu i kadriranju bili bi, prema oceni stručnjaka, najbolji način kontrole javnih preduzeća.

Javni sektor je, kako ocenjuje Danilo Šuković, direktor Centra za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, trenutno rak-rana naše privrede. „On je veliki problem kako zbog zaduženosti, gubitaka, prezaposlenosti, neefikasnosti, tako i zbog toga što je u čeljustima partija koje zarad svojih interesa blokiraju uvođenje nekog efikasnog i racionalnog sistema u njihov rad”, kaže Šuković.

Prijatno iznenađen potezom gradonačelnika Užica, Šuković smatra da je to možda mali korak u ovom trenutku, ali da može biti veliki u budućnosti.

„To je nešto što je Srbiji neophodno – da rad javnih preduzeća bude transparentan, da se na rukovodeća mesta u tim preduzećima dovode ljudi putem konkursa, oni koji su sposobni, a ne oni koji su politički podobni. Prema tome, ako je to preduzeto u tom pravcu, onda je to dobar signal”, kaže Šuković, koji je i član Saveta za borbu protiv korupcije.

Nemanja Nenadić ukazuje da su mehanizmi kontrole nad javnim preduzećima uglavnom slabi, osim kad je reč o krajnjem sredstvu, smeni.

„I kada dolazi do takvih smena, ne možemo čuti koji su razlozi, što onda stvara utisak da je politički kriterijum presudan za izbor ili razrešenje. Problem je što se smene ne obrazlažu jasnim pokazateljima o kvalitetu rada i što se ni pri izboru čelnika ne stavlja u prvi plan njihova stručnost nego njihova povezanost sa vladajućim partijama”, kaže Nenadić.

Poseban problem su republička javna preduzeća. Šuković podseća da je u 17 velikih javnih preduzeća u prošloj godini zarada bila oko 40 odsto veća od proseka u privredi Srbije, te da plate direktora iznose nekoliko stotina hiljada dinara, a da su pri tom potpuno netransparentne. „Zahvaljujući partokratskoj strukturi, oni su zaštićeni kao beli medvedi, mogu da rade šta god hoće, da daju sponzorstva kome hoće i kako hoće. Kada bi moglo da se vidi šta oni rade i kako onda sponzori njima vraćaju, kakva je to korupcija, mislim da bi to bilo čudo neviđeno. Zbog toga je dobro ako je neko počeo barem malo to da remeti”, smatra Šuković.

Iako je gradonačelnik Užica povukao potez bez presedana, on se ipak (još) nije u potpunosti oslobodio partijskih stega. Ističući da su kažnjeni direktori na ta mesta postavljeni pre formiranja nove gradske vlasti, i da su među njima i njegove stranačke kolege iz Demokratske stranke, Jovan Marković najavljuje i smenu direktora, ali najpre onih koji nisu članovi DS-a. A na pitanje zašto i demokrate neće biti smenjene ako jednako loše rade, on kaže da će smeniti i njih ako ne budu radili bolje.

Svojevrstan pomak u javnosti imenovanja čelnika javnih preduzeća načinjen je u glavnom gradu gde je prvi put raspisan konkurs za direktore 18 preduzeća i službi čiji je osnivač grad Beograd. Da li zaista partijska opredeljenost nije bila presudna u odabiru kadrova, odnosno da li je bila važnija od stručnosti kandidata, biće poznato ovih dana kada će biti obavljena i prva postavljenja.

O konkursu kao načinu za popunjavanje direktorskih mesta razmišljala je i aktuelna vlada, ali, kako je nedavno medijima rekao ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković, od te ideje su odustali zbog nedostatka vremena. On, ipak, potvrđuje da su promene u načinu izbora čelnih ljudi najvećih javnih preduzeća neophodne. Bilo je slučajeva, kako je Marković nedavno rekao, da se ministar hvata za glavu, jer je direktor javnog preduzeća koje je u nadležnosti ministarstva delio stanove i plate po svojoj volji.

B. Baković
A. Marinković
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.204 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)